Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sznycle duszone w sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tym razem miałam ochotę na sprawdzenie jak smakowały by z dodatkiem typowo warzywnego sosu. Okazało się , że są pyszne.

Sznycle duszone w sosie warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle duszone w sosie warzywnym

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 4 małe szalotki ( lub 1/2 dużej cebuli)
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka słodka mielona
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • maggi w płynie do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sznycle duszone w sosie warzywnym
Pokroić piersi na kawałki. ,,Rozklepać" na sznycelki przez folię spożywczą by nie porozrywać mięsa. Posolić i posypać pieprzem. Obtoczyć w mące strzepując jej nadmiar. Moczyć w roztrzepanych jajkach. Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Usiekać szalotki w piórka i usmażyć na 2 łyżkach oleju na szklisto w garnuszku o grubym dnie. Pokroić w paski paprykę. Pomidor pokroić w grubą kostkę . Ogórek kiszony usiekać drobno. Wrzucić paprykę, pomidora i ogórek do garnuszka z cebulą. Podlać wodą. Dodać ketchup, cukier, 2 łyżeczki mielonej papryki, łyżeczkę pieprzu mielonego .Dusić 10 minut. Doprawić sos do smaku maggi i pozostałymi przyprawami. Sznycle wkładać przed podaniem na kilka minut w sos i podgrzać w nim by przeszły jego smakiem. Podawać z puree ziemniaczanym lub ryżem.
Sznycle duszone w sosie warzywnym
Sznycle rozklepać przez folię spożywczą tłuczkiem do mięsa
Sznycle duszone w sosie warzywnym
Usmażyć sznycle na rumiano n rozgrzanym oleju
Sznycle duszone w sosie warzywnym
Cebulkę- paprykę i pomidora pokroić i podsmażyć na oleju
Sznycle duszone w sosie warzywnym
Do warzyw dolać wodę i dusić a potem włożyć w doprawiony sos sznycle