iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sznycle z indyka z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smak lasu, śmietany i pysznego mięsa z indyka to wymarzony obiad na taki jesienny dzień jak dzisiaj, sos wylizany do ostatniej kropelki.

Sznycle z indyka z grzybami

Składniki:

Sznycle z indyka z grzybami

 

  • 50 dag fileta z indyka
  • około 20 dag obgotowanych grzybów leśnych
  • ½ cebuli
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 -3 łyżki oleju
  • kilka gałązek naci z zielonej pietruszki
  • przyprawy

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sznycle z indyka z grzybami

ETAP 1:

Sznycle z indyka z grzybami
Mieso delikatnie obsmażyc na złoty kolor.

Filet pokroić w plastry i lekko rozbić trzonkiem od noża ( nie tak jak na kotlety schabowe) , następnie delikatnie posypać je solą oraz pierzem cytrynowym i obtoczyć w mące. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej i na gorącym obsmażyć mięso na złoty kolor.

ETAP 2:

Sznycle z indyka z grzybami
Dusimy wszystko bez przykrywania patelni.

Grzyby oczyść pokroić i obgotować w wodzie z dodatkiem soli, następnie dobrze odcedzić z wody. W większej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać odsączone z wody grzyby, dosypać ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz ¼ łyżeczki suszonego tymianku, wymieszać i mieszając smażyć wszystko kilka minut.

Do podsmażonych grzybów z cebulką dolać śmietanę, ułożyć podsmażone mięso oraz gałązki pietruszki i dusić kilka minut, sos ma zgęstnięć, a mięso się udusić do miękkości.

Na koniec potrawę ewentualnie doprawić do smaku i przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.