dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Szarlotka z serkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super przepis na szarlotkę z serkiem waniliowym. Ciasto jest smaczne i doskonale pasuje na każdą imprezę. Sprawdź jak smakuje ta szarlotka.

Szarlotka z serkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka z serkiem

 

 

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie serka waniliowego (400 g)
  • 1,5 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe lub bułka tarta do posypania ciasta przed pieczeniem
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon i cukier waniliowy do posypania jabłek
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu (lub lukier do polania ciasta)

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z serkiem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać serek, margarynę, cukier waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: na spód 2/3 ciasta, na wierzch - 1/3.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta. Ciasto posypać małą ilością wiórków kokosowych lub tartą bułką (około 2 łyżki). Następnie ułożyć połówki lub ćwiartki obranych jabłek, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Przełożyć pozostałą część ciasta. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Szarlotka z serkiem
Szarlotkę pieczemy bez użycia jajek! Dlatego też nie jest zbyt kosztowna.