lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jabłecznik z kokosem Laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moi kochani zbliża się okres wiosenny, majówka tuż tuż. Wypróbowana szarlotka z kokosem. Słoneczko świecące w plecy. Nie ma to jak w końcu cieple dni. W kuchni gwarno łyżki strzelają blaszki chodzą, a Joanna piecze smakołyki.

Jabłecznik z kokosem Laluni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z kokosem Laluni

Składnik na ciasto kruche:

 

 

  • 150 gram cukru

 

  • 4 żółtka

 

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

 

  • cukier 150 g

Masa kokosowa:

  • 4 białka

 

  • 100 g wiórek kokosowych

 

  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kokosem Laluni

Wykonanie ciasta kruchego:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i śmietanę. Wsypujemy cukier. Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Mikser włączamy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie 3 części. Wstawiamy do zamrażalki na 30 minut.

Wykonanie masy jabłkowej:

Obieramy jabłka ze skóry, wycinamy nasionka. Ścieramy na tarce jabłka, odciskamy soki wkładamy do wysokiego garnka. Smażymy jabłuszka do momentu, aż będą geste. Dodajemy cukier i mieszamy (mi to zajęło 30 minut).

Wykonanie masy kokosowej:

Ubijamy białka z cukrem na puch. Teraz dodajemy kokos, mieszamy łopatką.

Dokończenie ciasta:

Do formy prostokątnej wkładamy papier do pieczenia. 2/3 ciasta kładziemy na papier do pieczenia i rozprowadzamy po całej formie. Wykładamy ostudzone jabłuszka. Na jabłuszka kładziemy ubity kokos z białkami i cukrem. Ścieramy pozostałe ciasto na tarce i posypujemy piane z kokosem. Pieczemy 170 stopniach 60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik z kokosem Laluni
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka
Jabłecznik z kokosem Laluni
Dodajemy śmietanę i cukier do składników
Jabłecznik z kokosem Laluni
Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Mikser włączamy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
Jabłecznik z kokosem Laluni
Do formy prostokątnej wkładamy papier do pieczenia. 2/3 ciasta kładziemy na papier do pieczenia i rozprowadzamy po całej formie.