bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Szarlotka tradycyjna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Lubię zapach cynamonu który unosi się podczas pieczenia , najlepiej smakuję jeszcze lekko ciepła.

Szarlotka tradycyjna

Składniki:

Szarlotka tradycyjna

ciasto

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka tradycyjna

ETAP 1:

Szarlotka tradycyjna
Mąkę z cukrem, proszkiem i margaryną siekam nożem

Na stolnice przesiewam mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaję margarynę siekam nożem.

ETAP 2:

Szarlotka tradycyjna
Do kruszonki dodaję jajko,żółtka,śmietanę,zagniatam.

Do kruszonki dodaję wymieszane ze sobą żółtka jajko i śmietanę. Mieszam na początku nożem następnie zagniatam ciasto.

ETAP 3:

Szarlotka tradycyjna
Ciasto schładzam w lodówce około godzinę.

Wyrobione ciasto dzielę na dwie równe części, wkładam do lodówki na około godzinę.

ETAP 4:

Szarlotka tradycyjna
Połowę ciasta wałkuję wykładam jabłka przykrywam drugim plackiem

Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wałkuję i przekładam na wyłożoną papierem dużą blachę. Wykładam starte jabłka. Przykrywam pozostałym rozwałkowanym ciastem, nakłuwam widelcem. Ciasto piekę w 180 stopniach przez godzinę. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.