Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szaszłyki wieprzowe z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Szaszłyki wieprzowe możemy upiec w piekarniku, ale również na grillu. Moje zostały podane z talarkami ziemniaków i sosem czosnkowym.

Szaszłyki wieprzowe z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki wieprzowe z piekarnika

 

  • 60 dkg mięsa od szynki
  • 40 dkg boczku surowego
  • oliwa
  • przyprawa do grilla
  • przyprawa gyros
  • 4 laski kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowe z piekarnika
Mięso od szynki wieprzowej pokroić w kostkę, polać oliwy, oprószyć przyprawą do grilla. Wymieszać.

Boczek pokroić w kostkę, polać oliwą, oprószyć przyprawą gyros. Wymieszać. Oba mięsa odstawić na kilka godzin do lodówki.

Kiełbasę pokroić w plastry, cebulę na mniejsze kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie oba gatunki mięsa, cebulę i kiełbasę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec. Podawać np. z talarkami ziemniaków i sosem czosnkowym. 
Szaszłyki wieprzowe z piekarnika
Mięso od szynki wymieszać z oliwą i przyprawą do grilla.
Szaszłyki wieprzowe z piekarnika
Boczek wymieszać z oliwą i przyprawą gyros.
Szaszłyki wieprzowe z piekarnika
Kiełbasę pokroić w plastry a cebulę na mniejsze kawałki.
Szaszłyki wieprzowe z piekarnika
Przygotowane szaszłyki upiec w nagrzanym piekarniku.