Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Szyszunie z karmelem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna przekąska którą chyba wszyscy dobrze znają :)

Szyszunie z karmelem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szyszunie z karmelem

 

  • ok 60g ryżu preparowanego
  • 200g krówek
  • pół kostki masła
  • pół czekolady mlecznej
  • łyżeczka kakao

 

Sposób przygotowania:

Szyszunie z karmelem
W garnuszku roztapiam masło wraz z czekoladą. Gdy połączą się w masę dodaje krówki i kakao i gotuję tak długo aż wszystko się rozpuści i połączy w gładką masę - cały czas mieszam aby sie nie przypaliło. Gotową masę przelewam do miski i dosypuję ryż. Wszystko mieszam dość intensywnie aż ryż połączy się z masą. Gdy całość lekko podstygnie oddzielam łyżką porcyjki i ręką ugniatam szyszki. Trzeba to robić dość szybko bo gdy masa wystygnie za bardzo to zrobi się zbyt twarda i będzie ciężko cokolwiek z niej uformowac. Szyszki można zjadać od razu ale mi smakują najlepiej dopiero następnego dnia (ot takie tam babskie kaprysy) smacznego
Szyszunie z karmelem
masło i czekoladę rozpuszczam w garnuszku wraz z kakao
Szyszunie z karmelem
do rozpuszczonej masy dodaje krówki i wszystko intensywnie mieszam
Szyszunie z karmelem
masę wlewam do miski

Tagi:

ryż czekolada