WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szynka z kaszą w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne danie z szynki w sosie musztardowym podane z kaszą gryczaną. Pyszny i sycący obiad.

Szynka z kaszą w sosie musztardowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka z kaszą w sosie musztardowym

 

Sposób przygotowania:

Szynka z kaszą w sosie musztardowym
Mięso z szynki myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy mięso. Lekko solimy. Gdy będzie już podsmażone i odparuje z niego całkowicie woda, wlewamy do niego śmietanę i dokładamy cztery łyżki ostrej musztardy. Dokładnie mieszamy i dusimy, aż sos odparuje i będzie odpowiednio gęsty, a mięso stanie się miękkie. W tym czasie możemy dodawać do niego nieco wody. Doprawiamy do smaku i na sam koniec dodajemy roztarty rozmaryn. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie, odcedzamy i polewamy obficie sosem. Podajemy z delikatną, najlepiej lekko słodką surówką.
Szynka z kaszą w sosie musztardowym
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
Szynka z kaszą w sosie musztardowym
Mięso wieprzowe kroimy w dość drobne kawałki.
Szynka z kaszą w sosie musztardowym
Gdy mięso się podsmaży, dodajemy śmietanę i musztardę.
Szynka z kaszą w sosie musztardowym
Smażymy aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty.