2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Takie duszone mięsko w aromatycznym sosie chrzanowo-koperkowym będzie świetną propozycją na nieskomplikowany dobry obiad.Podawać z młodymi ziemniaczkami.

Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie

 

  • 70 dag szynki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • 700 ml wody
  • 1/2 kostki bulionowej
  • mieszanka ziół-majeranek,pietruszka suszona,tymianek,szczypiorek,pieprz biały
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml mleka
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka kremowego chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie
Mięso myjemy,osuszamy na ręczniku kuchennym kroimy na plastry lekko rozgniatamy ręką oprószamy mieszanką ziół do smaku.Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z olejem obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano.Na reszcie tłuszczu szklimy cebulę posiekaną w piórka. W garnku zagotowujemy wodę z kostką bulionową listkiem laurowym oraz zielem i pieprzem wrzucamy mięso z cebulą i dusimy około 40-45 minut aż będzie miękkie. Mąkę pszenną rozrabiamy z mlekiem i śmietaną wlewamy do gotującego się mięsa dodajemy chrzan oraz posiekany szczypiorek,doprowadzamy sos do wrzenia doprawiamy ewentualnie jeszcze solą do smaku oraz białym pieprzem i odstawiamy . Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie
mięso kroimy na plastry cebule siekamy w piórka
Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie
obsmażamy posypane ziołami mięso na reszcie tłuszczuszklimy cebulę
Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie
dusimy mięso w garnku do miękkości doprawiamy do smaku
Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie
zaciągamy zawiesiną z mąki mleka śmietany dodajemy chrzan zagotowujemy i odstawiamy z ognia.