beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Szynka pieczona w  sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Szynka pieczona w  sosie własnym

Składniki:

Szynka pieczona w  sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w  sosie własnym
Cebule obrać, pokroić, dodać do nich liście laurowe oraz grubo zmielone ziarna pieprzu i  ziela angielskiego. Mięso opłukać i  natrzeć przyprawami, solą peklową, następnie odstawić w  chłodne miejsce na dwie doby, wyjąć, osuszyć i  piec przez ok. 2,5  godz. w  temp. 180 stopni. Co jakiś czas polewać wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. Upieczoną szynkę najlepiej podawać z  ziemniaczkami i  surówką, ewentualnie na zimno z  pieczywem i  startym chrzanem.

Tagi:

szynka