eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Szynkę wieprzową naszpikowałam słupkami słoniny owiniętymi liśćmi pokrzywy i dusiłam w sosie z pokrzywą i pieczarkami.

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą

Składniki:

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą

przygotowanie mięsa

  • 1.20 kg szynki wieprzowej
  • 75 większych młodych listków pokrzywy
  • 15 słupków słoniny
  • białe bawełniane nici kuchenne

dodatki do mięsa

dodatki

Sposób przygotowania:

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą

przygotowanie pokrzyw

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Z umytych i odsączonych pokrzyw odciąć listki.

Pokrzywy umyć,odsączyć i odciąć listki od łodyg.

przygotowanie pokrzyw cd

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Sparzone i odsączone liście pokrzywy ułożyć po 5 jeden na drugim.

Liście pokrzywy sparzyć wrzątkiem ,przelać zimną wodą i odsączyć. Ułożyć po 5 listków jeden na drugim.

przygotowanie pokrzyw cd

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Słupki zamrożonej słoniny ułożyć na liściach pokrzywy.

Na liściach pokrzywy ułożyć słupki zamrożonej słoniny.

przygotowanie pokrzyw cd

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Liście pokrzywy ze słoniną ciasno zawinąć.

Ciasno zwinąć liście pokrzywy ze słupkami słoniny.

przygotowanie mięsa

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Mięso naszpikować słoniną w pokrzywach i obwiązać nicią.

W mięsie naciąć długim,cienkim nożem pięć otworów wzdłuż włókien. Do każdego otworu włożyć po trzy zawinięte w pokrzywę słupki słoniny.

Mięso obwiązać nicią kuchenną żeby nie straciło kształtu.

przygotowanie cebuli i czosnku

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Obraną cebulę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju,dodać cebulę,czosnek i przyprawy.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę,czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem.

Dodać paprykę,przyprawę do grilla,sól,pieprz do smaku ,podlać wodą i dusić..

przygotowanie pokrzyw

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Umyte i odsączone liście pokrzywy pokroić.

Młode liście pokrzywy umyć,odsączyć i pokroić. Mają być dwie szklanki.

przygotowanie mięsa cd

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Pokrojone liście pokrzywy dodać do mięsa.

Do duszącego się mięsa dodać pokrojone liście pokrzywy.

przygotowanie mięsa cd

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Do szynki dodać przesmażone pieczarki.

Pieczarki oczyścić i przesmażyć na maśle. Dodać pieczarki do szynki i dusić mięso aż będzie miękkie.

przygotowanie mięsa cd

Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywą
Podałam szynkę z kluskami śląskimi i mizerią.

Gotową szynkę wyjąć,odwinąć z nici i pokroić na porcje. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Mięso podałam z kluskami śląskimi i mizerią.

Smacznego!