Sposób przygotowania:
Szynka barania z rożna
Dużą, z młodego barana, szynkę wyżyłować ze wszystkich .stron, oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu, sparzyć wrzącym octem. Gdy ocet wystygnie, zlać go, zagotować zalać pieczeń powtórnie. Pozostawić do ostygnięcia. Młodą świeżą słoninę posiekać nożem, wymieszać z pieprzem i solą. Mieszaniną tą, robiąc dziury w mięsie, naszpikować całą pieczeń, tj. nakładać w otwory. Posolić po wierzchu, włożyć na rożen i piec, polewając roztopionym masłem, a potem śmietaną. Baraninę możne piec w piekarniku. Temperatura powinna być z początku bardzo wysoka, aby od razu się pieczeń upiekła z wierzchu i nie puściła soku z siebie, następnie zaś przy niższej się dopiekła. Podczas pieczenia ciągle polewać śmietaną. Ściekły sos -z pieczeni przecedzić, dodać łyżkę śmietany, zaprawić łyżką maki, zagotować i podać mięso pokrajane w plastry.