Szybki spód do pizzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis ten dostałam dość dawno od znajomej. Od tamtej pory, gdy przygotowuję pizzę zawsze z niego korzystam. Z podanych składników w zależności od preferowanej grubości wyjdzie ok. 4-5 spodów o średnicy 21 cm.

Szybki spód do pizzy

Składniki:

Szybki spód do pizzy

 

Sposób przygotowania:

Szybki spód do pizzy
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy letnią wodę i dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Na koniec dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy.

Rozwałkowujemy na dowolną grubość i wykładamy na blachę, pamiętając, by przed nałożeniem dodatków nakłuć ciasto po całości, aby nie wyszedł zakalec. Pieczemy z dowolnymi składnikami ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.