reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Szybki chleb drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prost i szybki przepis na chleb- szybki o ile nie wlicza się jego nocnego wyrastania :) prosty, bo na prawdę nie trzeba dużych umiejętności by raczyć się pysznym domowym pieczywem :)

Szybki chleb drożdżowy

Składniki:

Szybki chleb drożdżowy

 

 

Sposób przygotowania:

Szybki chleb drożdżowy

zaczyn

Szybki chleb drożdżowy
świeże drożdże można zamienić suszonymi- w takim wypadku ten etap omijamy

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy razem z cukrem, dodajemy z całości 2 łyżki mąki, rozcieramy ponownie, tak żeby nie było żadnej grudki.

Do zaczynu dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody, ponownie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut - wystarczy, żeby drożdże "ruszyły"

przygotowania ciasta

Szybki chleb drożdżowy
do dość dużej miski wsypujemy wszystkie składniki

Do dość miski wsypujemy mąki,resztę wody, pestki słonecznika, olej, sól i zaczyn, wszystko mieszamy ze sobą początkowo łyżką, potem już ręką.

Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc .

Miska musi być większa, bo ciasto wyraźnie zwiększa objętość.

wyrastanie

Szybki chleb drożdżowy
ciasto dość dużo wyrasta, dlatego miska musi być większa

Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc .

Miska musi być większa, bo ciasto wyraźnie zwiększa objętość.

przygotowanie do pieczenia

Szybki chleb drożdżowy
w lecie czas wyrastania jest nieco krótszy

Rano wyrabiamy chleb na stolnicy podsypanej mąką, aż ciasto przestanie się lepić do rąk.

Formujemy okrągły bochenek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy go do wyrośnięcia na około 40 minut- czas może sie skrócić, a wszystko zależy od temperatury.

pieczenie

Szybki chleb drożdżowy
chleb jest upieczony, gdy po ostukaniu dołu usłuszymy głuch odgłos

Okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywą wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy przez 15 minut do temperatury 220 stopni.

Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, wyciągamy gorące naczynie rękawicami i

podsypujemy lekko mąką.

Przekładamy nasz bochenek, ja dodatkowo posmarowałam wodą i posypałam bochenek ziarnami słonecznika, ale nie jest to konieczne i zamykamy pokrywę, pieczemy tak 30 minut.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i dalej pieczemy bez przez 20 - 30 minut, aż chleb nam się ładnie zarumieni.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

smacznego :)


Tagi:

pieczywo chleb