Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Szwedzkie klopsiki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe kuleczki z mielonego mięsa są jednym z najbardziej znanych szwedzkich specjałów. I nic dziwnego. To danie proste, niedrogie i smaczne.

Szwedzkie klopsiki

Składniki:

Szwedzkie klopsiki

 

  • pięćdziesiąt dekagramów mieszanego mielonego mięsa
  • kajzerka
  • jedno duże lub dwa małe jajka
  • trzy czwarte szklanki śmietany trzydziestoprocentowej
  • średnia czerwona cebula
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Szwedzkie klopsiki
Śmietanę wlać do miseczki, włożyć do niej kajzerkę i odstawić na kilka chwil. Kiedy zmięknie, wyjąć i lekko odcisnąć. Mielone mięso włożyć do miski, dodać kajzerkę. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać ją do masy mięsnej i wymieszać. Jajka wybić na talerzyk, wlać do mięsa i starannie wyrobić. Doprawić do smaku solą, mieloną kolendrą i czarnym mielonym pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formować z masy małe klopsiki. Na rozgrzanym oleju smażyć je na rumiano z każdej strony. Podawać z żurawiną i ziemniakami. Można też gotować klopsiki 20 minut w wodzie, a po wystygnięciu usmażyć.