reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Syrop z lilaka pospolitego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Napar z kwiatów lilaka medycyna ludowa zaleca do picia gdy dokucza nam nadciśnienie, przeziębienie, kaszel, malaria czy ostra biegunka.

Syrop z lilaka pospolitego

Składniki:

Syrop z lilaka pospolitego

 

  • 1 l wody

 

  • 1 czerwony grejpfrut lub 2 cytryny

 

  • 6 szklanek kwiatów bzu

 

  • 600-900 g cukru

Sposób przygotowania:

Syrop z lilaka pospolitego

przygotowanie

Syrop z lilaka pospolitego
zielone gałązki mogą nadać syropowi goryczkę, dlatego trzeba bardzo dokładnie oczyścić kwiaty

Całe gałązki bzu myjemy i rozłożone na czystej ściereczce suszymy i odrywamy same kwiatuszki.

Kwiaty trzeba dokładnie oczyścić, zielone gałązki mogą nadać syropowi goryczki.

Grejpfruta lub cytryny szorujemy szczoteczką i przelewamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy sok.

Do dużego słoja przekładamy kwiaty lilaka, wlewamy sok i 1 litr gorącej przegotowanej wody.

Całość przykrywamy gazą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24h

Po upływie zalecanego czasu całość zlewamy przez gazę i wyciskamy dokładnie.

Do uzyskanego wyciągu wsypujemy cukier i zagotowujemy.

Syrop gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

Od razu wlewamy do wyparzonych, jeszcze gorących słoiczków lub butelek, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia,

Gotowe :)