anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sypane ciasto amarantusowe z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bez jajek, bez zagniatania, ucierania i tym podobnych czynności, a jednak smaczne. Dla zabieganych, uczących się piec i dla alergików.

Sypane ciasto amarantusowe z owocami

Składniki:

Sypane ciasto amarantusowe z owocami

 

  • mąka amarantusowa 1 szk.
  • popping z amarantusa ½ szk.
  • mąka orkiszowa typ 630 ½ szk.
  • płatki orkiszowe 1 szk.
  • kasza manna 1 szk.
  • mąka tortowa ½ szk.
  • cukier 1 szk.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • margaryna bezmleczna 250 g
  • jabłka obrane i bez gniazd nasiennych 500 g
  • wiśnie bez pestek /mogą być mrożone/ 300 g

 

Sposób przygotowania:

Sypane ciasto amarantusowe z owocami
Wszystkie składniki oprócz owoców i margaryny dokładnie mieszam. Około 2/3 tej mieszanki wsypuję na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pokrojone w grubą kostkę jabłka mieszam z wiśniami i wykładam równą warstwą w tortownicy. Całość posypuję pozostałą częścią suchych składników. Na wierzchu równomiernie rozkładam cienkie plastry bardzo zimnej margaryny. Z zewnętrz formę owijam w folią aluminiową, aby nie wypływał z niej sok. Tortownicę wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę około godziny na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykrywam je arkuszem folii aluminiowej. Pozostawiam ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie, a najlepiej na całą noc.