jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sylwestrowy deser

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Deser polecam na sylwestrową noc, ale nie tylko!!! Robi się go naprawdę szybko i prosto, a prezentuje się rewelacyjnie.

Sylwestrowy deser Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sylwestrowy deser

SKŁADNIKI:

  • 1 butelka szampana (750ml),
  • cukier do smaku (u mnie 1 łyżka),
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 owoc grantu,
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sylwestrowy deser

ETAP 1

Sylwestrowy deser
Część szampana podgrzewamy z cukrem i żelatyną

Jedną szklankę szampana przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier oraz żelatynę.

ETAP 2

Sylwestrowy deser
Po zdjęciu z ognia szampan studzimy

Szampan zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników.

ETAP 3

Sylwestrowy deser
Łączymy ze sobą szampan z szampanem z dodatkami

Po lekkim przestudzeniu szampan z żelatyną łączymy z pozostałym szampanem. Ponownie całość mieszamy. W momencie łączenia napój będzie się pienił, ale piana szybko opada.

ETAP 4

Sylwestrowy deser
Na dnie pucharków umieszczamy ziarna granatu

Z owocu wyjmujemy ziarenka. Wyjęte układamy na dnie przygotowanych pucharków.

ETAP 5

Sylwestrowy deser
Szampanem z żelatyną zalewamy ziarna granatu

Ziarna granatu zalewamy zimnym szampanem z żelatyną. Pucharki pozostawiamy najlepiej w chłodnym miejscu, by ich zawartość zastygła. W momencie, gdy szampan zaczyna się ścinać polecam zamieszać zawartość pucharków, by ziarenka granatu uniosły się do góry. Dzięki temu deser będzie ciekawiej wyglądał.
Zastygnięty deser przed podaniem wykańczamy bitą śmietaną, którą z kolei dekorujemy ziarenkami granatu.