Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Świąteczne roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Trochę trzeba popracować nad zwijaniem rolady ale warto bo jest smaczna

Świąteczne roladki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne roladki

 

  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ogórek korniszon
  • kawałek papryki czerwonej
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • około 300 g szynki konserwowej lub polędwicy sopockiej

Sposób przygotowania:

Świąteczne roladki
Na folii aluminiowej rozkładamy wędlinę nakładając lekko na siebie,tak by zachodziły jej brzegi na brzeg drugiego kawałka. Serek przekładamy do miseczki. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody. Następnie po napęcznieniu podgrzewamy ja i rozpuszczamy. Warzywa kroimy w kosteczkę . Jajka ugotowane także kroimy w kostkę . Dokładamy do serka połączonego z żelatyną . Mieszamy. Wykładamy masę na rozłożoną wędlinę . Zwijamy delikatnie w rulon.Ściśle zawijamy w rulon i chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Świąteczne roladki
Warzywa mieszamy z serkiem wymieszanym z żelatyną
Świąteczne roladki
Wędlinę rozkładamy na folii aluminiowej.
Świąteczne roladki
Mase wykładamy na wędline i pokrywamy całą jej powierzchnię .
Świąteczne roladki
Rolada po dobrym zastygnięciu powinna byc pokrojona w 2 cm kawałki.