DorotaZ

DorotaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Świąteczne muffiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Świąteczne muffiny o korzennym aromacie z dekoracją z białej czekolady, kolorowych, cukrowych i czekoladowych posypek i waty cukrowej która doskonale sprawdza się w roli śniegu.

Świąteczne muffiny

Składniki:

Świąteczne muffiny

Ciasto

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • jajka 2 sztuki
  • mleko 1 szklanka
  • miód 3 łyżki
  • olej 1/4 szklanki

dekoracja

  • biała czekolada 200 g
  • posypki cukrowe
  • kolorowe barwniki
  • biała wata cukrowa

Sposób przygotowania:

Świąteczne muffiny
W jednej misce należy wymieszać składniki suche czyli: mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy miód, mleko, olej i jajka. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i wszystko razem mieszamy.

Formę do muffin wykładamy papilotkami, napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.Białą czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej i przygotowujemy dekorację.