kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Swiąteczna, oryginalna szynka pieczona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjna czeska pieczeń z przepisu moich praskich znajomych, pachnąca świątecznymi przyprawami i soczysta

Swiąteczna, oryginalna  szynka pieczona

Składniki:

Swiąteczna, oryginalna szynka pieczona

 

Sposób przygotowania:

Swiąteczna, oryginalna szynka pieczona
Ciężko będzie pewnie kupić szynkę z tłuszczem na górze, jeśli się nie uda, można ułożyć na mięsie grube na około 1/3 cm plastry słoniny, naciąć je w kratkę i obwiązać nicią. Słoninę nacinamy w kratkę, mięso nacieramy porządnie octem jabłkowym i solą, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Czosnek rozcieramy z pokruszonymi -jałowcem i liściem, nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na noc. Następnie obwiązać mięso nicią formując zgrabną pieczeń, smarujemy dżemem, posypujemy tłuczonym pieprzem, chilli i cynamonem. Wpinamy kilka goździków. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Brytwanne lekko natłuszczamy, wkładamy mięso, po bokach ćwiartki cebuli i podlewamy kilkoma łyżkami soku jabłkowego. Pieczemy ok. 1.5 do 2 h w temp. 180 st. Po 30 min mięso obracamy, na górze kładziemy cząstki jabłek i polewamy je wytworzonym sosem. Jeśli sosu będzie za szybko ubywało można podlać sokiem, nie wywarem z kostki- zepsuje smak. Mięso pieczemy najpierw odkryte, kiedy się zrumieni przykrywamy folią lub wierzchem brytwanny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami a najlepiej z oryginalnym czeskim knedlem i czerwoną kapustą.

Tagi:

szynka