Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, aromatyczna babka na bazie jogurtu urzeknie naszych gości swą delikatnością, przyjemną wilgotną strukturą ciasta oraz delikatnym smakiem pomarańczy. Możemy przygotować jedną dużą lub kilka małych babeczek - idealne do święconki.

Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa
Żółtka łączymy z jogurtem. Dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki- stopniowo olej, ekstrakt i skórkę z pomarańczy, wymieszane ze sobą mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką, aby piana nie opadła. Foremkę do babek z kominem o średnicy 24 cm dobrze smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 35 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Gotową babkę lukrujemy i dekorujemy migdałami. Smacznego!
Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa
Etap 1 Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa - łączenie ciasta z pianą z białek
Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa
Etap 2 Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa - aromatyzowanie ciasta pomarańczą
Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa
Etap 3 Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa - ciasto przekładamy do foremki z kominem, można też przełożyć do silikonowych foremek na małe babeczki
Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa
Etap 4 Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa- małe babeczki w przekroju

Tagi:

jajko jajka