surowka z zielonej fasolki szparagowej

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

pyszna surowka do dan miesnych, mozna rowniez jesc sama jesli ktos lubi

surowka z zielonej fasolki szparagowej

Składniki:

surowka z zielonej fasolki szparagowej

 

  • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 cebuli
  • dosc gruby plasterek cytryny
  • 2-3 lyzeczki octu winego
  • olej lub oliwa
  • sol,pieprz do smaku
  • pietruszka zielona

 

Sposób przygotowania:

surowka z zielonej fasolki szparagowej
fasolke gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem plasterka cytryny(cytryna spowoduje ze fasolka sie nie rozgotuje i bedzie chrupiaca).Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.Cebulke kroimy w polplasterki (mozna ja troszke posolic aby zmiekla).Ocet+sol+pieprz mieszamy dodajemy olej dobrze mieszamy.Fasokle mieszamy z cebulka i z sosem dodajemy zielona pietruszke ,mozna troche schlodzic w lodowce.Smacznego.