ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Surówka z pomidorów z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czas przygotowania: 40 minut.

Surówka z pomidorów z mozzarellą

Składniki:

Surówka z pomidorów z mozzarellą

 

  • 60dag mozzarelli, 1kg dojrzałych pomidorów, pęczek świeżej bazylii, pęczek świeżego tymianku, pęczek świeżej szałwii.

 

 

  • SOS WINEGRET:
  • 5 łyżek octu balsamicznego, sól i biały pieprz, 8 łyżek oliwy tłoczonej na zimno.

Sposób przygotowania:

Surówka z pomidorów z mozzarellą
1) Mozzarellę osączyć i pokroić w cieniutkie plastry. Umyte pomidory pokroić w plasterki.
2) Zioła umyć i osączyć. Po kilka gałązek pozostawić do przybrania, z pozostałych zerwać listki i włożyć do oddzielnych miseczek.
3) Plasterki sera i pomidorów ułożyć na zmianę dachówkowato na dużym talerzu lub półmisku, przybrać gałązkami ziół.
4) Ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a gdy sól się rozpuści, roztrzepać z oliwą.
5) Pomidory i ser polać równomiernie sosem. Listki ziół podawać w oddzielnych miseczkach, aby każdy mógł przyprawić surówkę wg uznania.

Tagi:

sosy pomidory