renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Surówka z czerwonej kapusty z olejem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny dodatek do mięs i zapiekanek.

Surówka z czerwonej kapusty z olejem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty z olejem

 

  • ćwierć główki kapusty czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula biała
  • 1 duze słodkie jabłko
  • pietruszka zielona,
  • 3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól i pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Kapustę umyć i poszatkować i rzucić na gotującą się wodę z solą i kwaskiem cytrynowym, pogotować ok. 7 minut. Odcedzić i pozostawić do ochłodzenia. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach a cebulę pokroić w kostkę, natkę pietruszki też pokroić. Połączyć wszystkie warzywa, doprawić solą i pieprzem, dać olej i wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Podgotowaną kapustę odcedzić i pozostawić do ochłodzenia.
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Dodać pokrojone i starte na tarce warzywa.
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Można dodatkowo posypać po wierzchu pietruszką.