Boody

Boody

Kucharz
[Przepisów: 5]

spaghetti z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam każdemu kto lubi spagetti

spaghetti z klopsikami

Składniki:

spaghetti z klopsikami

 

  • Składniki (na 4 porcje), czas wykonania- ok. 40 minut
  • Klopsiki:
  • 30 dag mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 1 cebula
  • Łyżeczka kaparów
  • Łyżeczka ostrej musztardy (dobra będzie np. dijon lub rosyjska)
  • Namoczona w mleku kajzerka
  • Dowolne przyprawy: u mnie zioła prowansalskie, Harrisa (wymiennie z chili), sól, pieprz, oliwa
  • Sos:
  • 2 puszki pomidorów (jeśli nie masz miksera lepsze będą krojone)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Łyżeczka kaparów
  • Łyżka oliwy
  • Przyprawy: zioła prowansalski, majeranek, lubczyk, rozmaryn, sól, pieprz, szczypta cukru
  • Opcjonalnie- świeża bazylia, starty ser typu parmezan
  • Pół paczki makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

spaghetti z klopsikami
Drobno posiekać 2 cebule, zeszklić na patelni, połowę cebulki dodać do miski na klopsiki. Do miski dodać mięso i przyprawy oraz namoczoną bułkę, całość dokładnie wymieszać- najlepiej rękami. W przypadku gdyby mięso było za mało zwarte można dosypać łyżkę suchej tartej bułki. Z powstałej masy uformować klopsiki- ja robię wielkości piłeczek do ping- ponga. Gotowe klopsiki usmażyć na patelni na oleju- powinny się ładnie przysmażyć. W czasie gdy klopsiki są na patelni nastawiamy wodę na makaron, solimy, ja dodaję też zawsze łyżeczkę oliwy lub oleju- makaron się nie skleja. Sos: do miksera (kto co ma, jak nie – mieszkamy w misce:) dodajemy pomidory z puszki, obrany i posiekany czosnek, resztę zeszklonej cebulki, kapary i przyprawy. Całość miksujemy do powstania gładkiego sosu. Zalewamy nim gotowe i podsmażone klopsiki- całość dusimy ok. 10 minut, czyli tyle, ile potrzeba na zagotowanie makaronu. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem- ja zawsze gotuję „ na smak” ok. minuty mniej niż w przepisie na torebce. Gotowy makaron odcedzamy- niezbyt dokładnie i przekładamy do gotowego sosu. Mieszamy. Spaghetti serwujemy posypane serem i liśćmi świeżej bazylii.