Sposób przygotowania:
spaghetti z klopsikami
Drobno posiekać 2 cebule, zeszklić na patelni, połowę cebulki dodać do miski na klopsiki. Do miski dodać mięso i przyprawy oraz namoczoną bułkę, całość dokładnie wymieszać- najlepiej rękami. W przypadku gdyby mięso było za mało zwarte można dosypać łyżkę suchej tartej bułki. Z powstałej masy uformować klopsiki- ja robię wielkości piłeczek do ping- ponga. Gotowe klopsiki usmażyć na patelni na oleju- powinny się ładnie przysmażyć. W czasie gdy klopsiki są na patelni nastawiamy wodę na makaron, solimy, ja dodaję też zawsze łyżeczkę oliwy lub oleju- makaron się nie skleja. Sos: do miksera (kto co ma, jak nie – mieszkamy w misce:) dodajemy pomidory z puszki, obrany i posiekany czosnek, resztę zeszklonej cebulki, kapary i przyprawy. Całość miksujemy do powstania gładkiego sosu. Zalewamy nim gotowe i podsmażone klopsiki- całość dusimy ok. 10 minut, czyli tyle, ile potrzeba na zagotowanie makaronu. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem- ja zawsze gotuję „ na smak” ok. minuty mniej niż w przepisie na torebce. Gotowy makaron odcedzamy- niezbyt dokładnie i przekładamy do gotowego sosu. Mieszamy. Spaghetti serwujemy posypane serem i liśćmi świeżej bazylii.