pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Słonina solona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

niezastąpiona przy kieliszku wódki

Słonina solona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Słonina solona

 

  • 1 kg słonina,
  • 4 łyżki majeranek,
  • 6 łyżek Sól,
  • 4 czosnek ząbki

 

Sposób przygotowania:

Słonina solona
Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością). Taka słonina jest idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.
Słonina solona
Słonina solona