Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Słonecznikowiec

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słonecznikowiec to ostatnio bardzo lubiane przez moich gości ciasto. Kiedy zapowiadają się z wizytą często proszą aby go upiec.

Słonecznikowiec

Składniki:

Słonecznikowiec

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 szkanki l cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 25 dkg słonecznika łuskanego
  • 12 dkg masła
  • masa kajmakowa
  • 20 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru

Wierzch

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni ok. 35 minut. Chłodzimy. Kroimy na pół.

Masa:

12 dkg masła rozpuszczamy na wolnym ogniu razem z cukrem, do tego dodajemy słonecznik. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 25 minut. Słonecznik ma być zarumieniony. Wyciągamy i studzimy. Dokładnie rozkruszamy.

Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy 3/4 masy kajmakowej, ale po troszku, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy pokruszony słonecznik. Delikatnie mieszamy.

Wierzch:

Schłodzone śmietany ubijamy na sztywno ze śnieżkami. Dajemy do lodówki, aby stężało. Wykonanie: Na biszkopt dajemy masę słonecznikową, przykrywamy drugim biszkoptem. Na niego dajemy ubitą śmietanę i polewamy pozostałą masą kajmakową.

Dajemy do lodówki, aby dokładnie się schłodziło. Najlepiej na całą noc.