EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Słodkie, pieczone pałki z kurczaka w curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Słodkie pałki z kurczaka połączone z niezwykle aromatyczną kompozycją przypraw curry. Wszystko podane na dzikim ryżu znakomicie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje. Doskonały pomysł na szybki i tani obiad.

Słodkie, pieczone pałki z kurczaka w curry

Składniki:

Słodkie, pieczone pałki z kurczaka w curry

 

  • 10 pałek z kurczaka
  • 2 szklanki dzikiego ryżu
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do kurczaka
  • 100g żółtego sera
  • natka z pietruszki

 

  • Zalewa curry:

 

  • 500ml wody
  • 4 łyżki curry
  • 2 kostki rosołowe
  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 marchewki
  • sok z ananasów

Sposób przygotowania:

Słodkie, pieczone pałki z kurczaka w curry

ETAP 1:

1. Pałki z kurczaka oprószyć przyprawą i odstawić na godzinę.

ETAP 2:

2. Ananasa pokroić w kostkę a sok zostawić do zalewy.

ETAP 3:

Słodkie, pieczone pałki z kurczaka w curry
ugotować zalewę, dodać sok z ananasów i curry

3. Zalewa curry
Zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, ketchup, sok z ananasów i starte na tarce marchewki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.

ETAP 4:

Słodkie, pieczone pałki z kurczaka w curry
udka przełożyć do naczynia żaroodpornego

4. Do żaroodpornego naczynia wsypać ryż, wlać gorącą zalewę curry i wymieszać. Ułożyć pałki z kurczaka, posypać kawałkami ananasa i polać miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Po tym czasie posypać startym żółtym serem i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Udekorować natką z pietruszki.