SUPERPRZEPIS

Słodkie grzybki

  • 5
  • Ma-Gosia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Słodkie grzybki Więcej zdjęć (5)

Te słodkie grzybki przeznaczone są dla łasuchów! Oto przepis na oryginalnie wyglądający deser.

Składniki:

Słodkie grzybki

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany;
  • 25 dag masła lub margaryny;
  • Szczypta soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • Krem:
  • 1 budyń;
  • 350 ml mleka;
  • 20 dag cukru;
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu;
  • Polewa
  • 15 dag masła lub margaryny;
  • 6 łyżek cukru;
  • 4 łyżki wody;
  • 4 łyżki kakao;
  • Dodatkowo: białko i 3 łyżki maku.

 

Sposób przygotowania:

Słodkie grzybki
Ciasto: Mąkę posiekać z tłuszczem, cukrem i solą. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2-3 godz. po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na placek grubości ok. 2 mm i wykrawać kółka. (ok. 20 szt.) Umieścić je na odwrotnej stronie foremek do babeczek ( nie trzeba smarować) . Z drugiej części ciasta upiec spody kapeluszy. Rozwałkować tę część ciasta na grubość ok. 2 mm i wykrawać koła o tej samej średnicy co kapelusze. W środku każdego koła zrobić dziurkę na nogę grzyba. Z trzeciej części upiec nogi grzybów. Rozwałkować ciasto na grubość 1 - 1,5 mm , posmarować marmoladą. Zwiać nogi długości i grubości palca. Końcówki nóżek maczać w białku i otoczyć makiem. Kapelusze, spody i nóżki piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 min. Krem: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce budyniu. Jeżeli grzybków nie będą jadły dzieci można do kremu dodać rum lub spirytus. Polewa. Zagotować wodę, cukier i masło. Dodać kakao, jeszcze chwilę pogotować cały czas mieszając. Upieczone kapelusze napełnić kremem budyniowym, przykryć spodem, ułożyć na blaszce i polać ciepłą polewą. Gdy polewa ostygnie do dziurki w spodzie włożyć nóżki grzybów.
Słodkie grzybki
Z ciasta wyciąć koła i układać na odwróconych foremkach do babeczek.
Słodkie grzybki
Z drugiej porcji ciasta wyciąć spody kapeluszy. W środku zrobić otwór na nóżkę grzyba.
Słodkie grzybki
Na nóżkę posmarować rozwałkowane ciasto marmoladą, zwinąć i jedną końcówkę maczać w białku i maku.
Słodkie grzybki
Kapelusze napełnić kremem, przykryć spodem i posmarować polewą czekoladową.

Tagi:

ciasto mak