SUPERPRZEPIS

Słodki salceson

  • 10
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Słodki salceson Więcej zdjęć (7)

Słodki salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami. Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie, ale my wolimy z samymi jabłkami.

Składniki:

Słodki salceson

ciasto

  • 5 jajek (L)
  • 4 szklanki mąki
  • ½ - ¾ szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek)
  • 1 i ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i ½ kg jabłek

dodatki

  • polewa czekoladowa
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Słodki salceson
Jajka wbijam do misy miksera i dokładnie miksuję z cukrem, masa podwoi objętość. Wlewam powoli olej stale miksując.

Mąkę mieszam z cynamonem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta.

Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość.

Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia.Piekę godzinę, w 180 st. C.

Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami. 
Słodki salceson
jabłka myję, obieram i kroję w dużą kostkę
Słodki salceson
Mąkę mieszam z cynamonem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam
Słodki salceson
Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość.
Słodki salceson
Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia.
Słodki salceson
Piekę godzinę, w 180 st. C
Słodki salceson