Deletee

Deletee

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Śliwki zapiekane w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śliwki zapiekane w cieście idealne na podwieczorek.

Śliwki zapiekane w cieście

Składniki:

Śliwki zapiekane w cieście

 

  • 3/4 szklanki plus 2 łyżki cukru
  • 10 świeżych śliwek
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka (110 g) mąki pszennej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Śliwki zapiekane w cieście
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Ze śliwek wyciąć pestki i pokroić śliwki w plastry. W dużej misce wymieszać 3/4 szklanki cukru białego, śliwki, skrobię kukurydzianą i cynamon. Wszystko umieścić w podłużnym naczyniu żaroodpornym. W średniej misce wymieszać pozostałe 2 łyżki cukru, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Pokroić masło widelcem i blenderem wymieszać ciasto. Ciasto ma przypominać konsystencją okruchy, następnie dolewamy mleko i jajko i kolejny raz miksujemy. Wylewamy ciasto na śliwki i pieczemy 35 minut. Smacznego.