Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ślimak drożdżowy z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna drożdżówka zawijana z twarogiem w środku. Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest mięciutkie i wilgotne, nawet na drugi dzień.

Ślimak drożdżowy z twarogiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimak drożdżowy z twarogiem

Ciasto:

Farsz:

  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 żółtko

Oraz:

  • białko do posmarowania

kruszonka:

Sposób przygotowania:

Ślimak drożdżowy z twarogiem
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota. Dodać jogurt, jajko (w temperaturze pokojowej), sok z cytryny, roztopione masło. Na koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

W tym czasie przygotować farsz: twaróg ugnieść widelcem z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Kruszonka: zmieszać wszystkie składniki w palcach albo w rozdrabniaczu.

Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt, na środku rozsmarować farsz, zawinąć w rulon, a następnie uformować ‘ślimaka’. Przełożyć do formy (ok. 21-23cm średnicy), odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Wierzch ciasta posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut. Wystudzić na kratce. 
Ślimak drożdżowy z twarogiem
rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki na ciasto wrzucić do misy
Ślimak drożdżowy z twarogiem
gdy ciasto wyrasta, przygotować nadzienie
Ślimak drożdżowy z twarogiem
na rozwałkowane ciasto wyłożyć ser, zawinąć roladę
Ślimak drożdżowy z twarogiem
ciasto zwinąć jak ślimaka, włożyć do formy, posypać kruszonką

Tagi:

jajko jajka