ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Ślimaczki z dorsza w porach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Łatwa a jednocześnie bardzo smaczna i elegancka potrawa z dorszem w sosie śmietanowym z porami

Ślimaczki z dorsza w porach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ślimaczki z dorsza w porach

 

  • 1 duży filet z dorsza (ok. 300 g)
  • 2 pory
  • 4 łyżki masła
  • ok. 5 łyżek śmietanki do sosów 30%
  • 2 łyżki gęstej śmietany 22%
  • sól, świeżo mielony pieprz, przyprawa Kamis Fit Up do ryb i owoców morza

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z dorsza w porach
Filet płuczemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na cienkie paski, jeśli filet jest bardzo duży, paski przekroić jeszcze na połówki. Paski zwijamy ślimaczki i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki pieprzymy, solimy oraz doprawiamy mieszanką Kamis do ryb i owoców morza. Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła i wrzucamy pokrojone pory. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Następnie dodajemy przygotowane ślimaczki z dorsza, dusimy całość kolejne 10 minut pod przykryciem (raz odwracając rybę). Po tym czasie dorsza ściągamy z patelni i układamy na półmisku, natomiast do porów dodajemy śmietanę (zmieszaną 30% śmietankę z 22% gęstą), mieszamy i polewamy tym sosem ślimaczki. Smacznego :)
Ślimaczki z dorsza w porach
Przygotowane ślimaczki z drosza, spięte wykałaczkami i doprawione
Ślimaczki z dorsza w porach
Pory dusimy na 4 pełnych łyżkach masła ok. 10 minut
Ślimaczki z dorsza w porach
Po 10 minutach dodajemy dorsza i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut