eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Śledzie faszerowane Eli z grilla

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne faszerowane śledzie z grilla.

Śledzie faszerowane Eli z grilla

Składniki:

Śledzie faszerowane Eli z grilla

 

  • 7 śledzi zielonych(świeże-płaty)
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 cytryna-sok
  • pieprz

 

  • 20 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • olej
  • 10 dkg potartego sera żółtego
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 7 zewnętrznych liści kapusty
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Śledzie faszerowane Eli z grilla
Śledzie (nie rozcinać-muszą być całe filety podwójne,żeby je złożyć)umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Składniki marynaty ubić trzepaczką.Posmarować filety śledziowe marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin.Drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażyć razem z solą i pieprzem na oleju,aż odparuje sok.Śledzie wyjąć z marynaty.Na jedną połówkę każdego śledzia nałożyć cienką warstwę pieczarek,posypać odrobiną sera,położyć pomidory suszone odsączone z oleju,posypać znowu serem i położyć warstwę pieczarek.Śledzie złożyć(przykryć drugą połówką),owinąć liśćmi kapusty,spiąć wykałaczkami i piec na gorącym grillu około 30 minut.Po upieczeniu na talerzu odwinąć z kapusty(kapusta nie nadaje się do jedzenia)Smacznego!