Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Śledzie z piernikowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi pod różnymi postaciami, dziś śledzie z korzenną nutką i rodzynkami.

Śledzie z piernikowym sosem

Składniki:

Śledzie z piernikowym sosem

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z piernikowym sosem
Filety śledziowe wyjmij z zalewy i podziel na porcje, rodzynki namocz w czerwonym winie, cebulę obierz i posiekaj w piórka.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę (powinna być zeszklona nie zrumieniona) a kiedy zmięknie dodaj do niej liście laurowe, pieprz, rozgniecione ziarna jałowca, goździki, ziele angielskie oraz mieloną gałkę muszkatołową i cynamon.

Kiedy przyprawy puszczą swój aromat dodaj koncentrat, brandy i rodzynki wraz z winem, po zagotowaniu ostudź i podawaj z kawałkami śledzi.