marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Śledzie w salsie słodko-pikantnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Salsa z kawałkami ryb i jabłek lub moreli jest prosta w przygotowaniu,choć słony smak śledzi trzeba złagodzić za pomocą zimnej wody przy namaczaniu. Wtedy to zbytnia słoność w części zaniknie.

Śledzie w salsie słodko-pikantnej

Składniki:

Śledzie w salsie słodko-pikantnej

 

  • 1/2 kg. śledzi solonych,
  • 2 średnie jabłka,
  • garść szalotek,
  • karton soku pomidorowego lub pomidory świeże lub w puszce,
  • sos śliwkowy słodko-pikantny do potraw chińskich,
  • 3 łyżki oliwy vineagrete,
  • po szczypcie różnych ziół,np.bazylia,oregano,tymianek.

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w salsie słodko-pikantnej
Śledzie namoczyć w misie z zimną wodą, zmieniając wodę, co dwa lub trzy razy. Następnie pokroić ryby na desce do tłustych lub śliskich potraw w średnie paski, a opłukane jabłka w kostkę, usuwając z nich gniazda nasienne z ogonki. Mogą być zamiast nich morele suszone. Potem przełożyć to wszystko do dużego weka z gumką i hermetycznym zamknięciem oraz zalać sokiem z kartonu lub pulpą pomidorową z czterech pomidorów świeżych lub z puszki, dodać trzema łyżkami słodko-pikantny sos śliwkowy oraz tyle samo oleju lnianego. Na koniec dodać po szczypcie suszonej bazylii, oregano lub tymianku i wymieszać widelcem. Zamknąć szczelnie słój i wstawić do lodówki na dobę lub dłużej. Po upływie czasu wyjąć i spożywać z pieczywem.