ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Śledzie w cebuli z keczupem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Śledzie w pomidorowym sosie z cebulą.

Śledzie w cebuli z keczupem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w cebuli z keczupem

 

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1 mały słoik keczupu pikantnego
  • 1 mały słoik keczupu łagodnego
  • 6 dużych cebul
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w cebuli z keczupem
Śledzie moczymy przez kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie złota dodajemy keczupy i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Następnie powstały sos studzimy i mieszamy go ze śledziami. Najlepiej aby śledzie w tym sosie zostały na noc i dopiero nazajutrz proponuje ich podawanie.
Śledzie w cebuli z keczupem
Moczenie śledzi wymaga czasu zatem najlepiej zabrać się za to dzień wcześniej.
Śledzie w cebuli z keczupem
Potrawę można przygotować w wersji bardziej pikantnej dodając tylko keczupu pikantnego.
Śledzie w cebuli z keczupem
Cebula usmazona na oleju na złoto zostaje zalana keczupem.
Śledzie w cebuli z keczupem
Całość trzymamy jeszcze jakiś czas na ogniu mieszając od czasu do czasu.

Tagi:

śledzie