BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Śledzie w czosnkowej zalewie z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śledzie to jedne z ulubionych przeze mnie ryb .Oto moja propozycja na śledzie o zapachu czosnku .

Śledzie w czosnkowej zalewie z majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w czosnkowej zalewie z majerankiem

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w czosnkowej zalewie z majerankiem
Śledzie musimy opłukać , osuszamy na papierowym ręczniku . Kroimy je na kawałki . Czosnek obieramy , przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy , dodajemy do śledzi . Wszystko razem mieszamy . Do ryb wsypujemy łyżeczkę otartego majeranku , dodajemy pieprzu wg własnego uznania . Wlewamy 1/2 szkl oliwy , wlewamy ocet , mieszamy i odstawiamy do lodówki , aby ryby przeszły aromatem czosnku . Przekładamy do słoika , dodajemy listek laurowy i ziele angielskie , wlewamy resztę oliwy , aby zakryła śledzie .Odstawiamy na 24 godziny . Ryby najlepiej smakują po 1-2 dniach od zamarynowania .
Śledzie w czosnkowej zalewie z majerankiem
Ryby płuczemy , osuszamy na ręczniku papierowym .
Śledzie w czosnkowej zalewie z majerankiem
Czosnek drobniutko posiekany , dodajemy do śledzi .
Śledzie w czosnkowej zalewie z majerankiem
Dolewamy do ryb oliwę , dokładnie je mieszamy .
Śledzie w czosnkowej zalewie z majerankiem
Układamy w słoiku , zalewamy resztą oliwy .

Tagi:

śledzie