Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Śledź z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać z pieczywem.

Śledź z rodzynkami

Składniki:

Śledź z rodzynkami

 

  • 80 dag śledzi a la matijas
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 12 dag rodzynek
  • 35 dag pieczarek
  • 2 - 3 łyżek majonezu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź z rodzynkami
Śledzie moczyć około 2 godzin w dużej ilości zimnej wody. Wyjąć i osuszyć. Pieczarki oczyścić, umyć i wraz z cebulą pokroić w drobną kostkę, dodać rodzynki i smażyć na oliwie około 15 minut do lekkiego ich zrumienienia. Zestawić z ognia. Schłodzić. Dodać majonez. Doprawić do smaku, solą i pieprzem . Powstały gęsty farsz nałożyć na jedną połówkę śledzia i przykryć drugą. Tak przygotowane śledzie ułożyć na półmisku, i udekorować majonezem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki