kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śledź z żurawiną i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyrazisty śledź doskonale smakuje w towarzystwie czerwonej cebuli i kwaśno-słodkiej żurawiny. Najlepiej gdy pozwolimy przegryźć się smakom 1-2 dni, ale nawet na świeżo smakuje wybornie.

Śledź z żurawiną i cebulką

Składniki:

Śledź z żurawiną i cebulką

podstawowe

  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 gotowe filety śledziowe a`la matias
  • pieprz czerwony ziarnisty
  • 50g suszonej żurawiny
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Śledź z żurawiną i cebulką
Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.

Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz żurawinę i wymieszać składniki. Dolać oleju rzepakowego. Przełożyć do słoika.

Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.

Tagi:

ryby śledź