olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Śledź po wileńsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne śledzie domowej roboty, mi najbardziej smakują podane z razowym chlebkiem i masełkiem.

Śledź po wileńsku.

Składniki:

Śledź po wileńsku.

 

  • 1 kg śledzi
  • 1 kg cebuli
  • 3 dag grzybów suszonych
  • 1 korniszon (marynowany w occie ogórek)
  • 2 wędzone szprotki (4 dag)
  • 25 dag przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Śledź po wileńsku.
Śledzie wymoczyć, aby nie były za słone. Na oleju przesmażyć na biało posiekaną drobno cebulę. Namoczone i ugotowane grzyby posiekać drobno lub zmiksować razem z pozostałym składnikami. Tą gęstą zaprawą zalać pokrajane w dużą kostkę i obrane z ości filety śledziowe. Wymieszać, włożyć do słoików, ubić i przechowywać w lodówce.