mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Śląska kopa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Słodki, biszkoptowo-śmietanowy deser z dużą ilością bakalii, owoców i alkoholu, który "daje kopa", stąd pewnie nazwa owej słodkości;)

Śląska kopa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śląska kopa

 

  • biszkopt z 3 jajek
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 50 g rodzynek namoczonych w spirytusie (namoczyłam w wiśniówce)
  • 20 g prażonych migdałów lub orzechów
  • 50 g spirytusu (lub innego alkoholu - np. wiśniówki)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • puszka ananasów
  • 2 śmietan-fixy (lub 2 łyżeczki żelatyny)
  • 2 owoce kiwi

Sposób przygotowania:

Śląska kopa
Biszkopt kroję lub rwę na mniejsze kawałki. Ananasy odsączam z syropu i kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno ze śmietan-fixami lub dodaję ostudzoną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Syrop z ananasa łączę ze spirytusem (lub wiśniówką), tak aby otrzymać mocny poncz. Ułożenie kopy: Kopę podaję się w misce, albo na talerzu w postaci kopy. Ja przygotowałam obydwie wersje. Warstwy kopy: Pierwszą warstwę stanowią kawałki biszkoptu, które nasącza się mocno ponczem. Następna warstwa to pokrojone owoce, które spryskuje się delikatnie alkoholem. Kolejna warstwa to bakalie. Następnie warstwa bitej śmietany, znów biszkopt nasączony porządnie ponczem, owoce, bakalie i śmietana. Czynności należy powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę powinna stanowić bita śmietana. Całość dekoruję ulubionymi owocami, bakaliami. Deser wstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Śląska kopa
Na dnie ułożyć biszkoptowe kawałki, nasączyć, bakalie i owoce
Śląska kopa
Pokryć owoce warstwą bitej śmietany, powtórzyć warstwy
Śląska kopa
Wierzch kopy dowolnie udekorować owocami i bakaliami