Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Skrzydełka pikantne coś- tam,coś-tam

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Coś tam - coś tam to taki żart . Kilka razy robiłam na szybko marynatę do drobiu mieszając jej składniki na wyczucie .

Skrzydełka pikantne  coś- tam,coś-tam Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka pikantne coś- tam,coś-tam

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pikantne coś- tam,coś-tam
Skrzydełka umyć i podzielić na połówki ( lotki odrzucić ).Czosnek rozetrzeć na miazgę z odrobiną soli ( zamiennie użyć łyżeczkę czosnku granulowanego ). Przygotować marynatę mieszając 1/5 szklanki oleju z Tabasco, ketchupem, miodem, pieprzem mielonym , solą .Wrzucić do niej Badian, suszone chili i pieprz ziarnisty. Polać marynatą skrzydełka . Wetrzeć ją w nie dobrze i zostawić przykryte na minimum godzinę ( najlepiej na noc ). Można w tym czasie przewracać i wcierać marynatę w mięso. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju . Na gorący włożyć skrzydełka z marynatą i smażyć na rumiano z obu stron posypując w trakcie smażenia mieloną papryką . Przełożyć do rondelka . Na patelni zagotować wodę i podlać nią mięso .Świeżą paprykę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do skrzydełek. Dusić aż skrzydełka będą miękkie, a sos odparuje i będzie gęsty. Doprawić do smaku cukrem trzcinowym jeśli sos tego potrzebuje.
Skrzydełka pikantne  coś- tam,coś-tam
Marynata to kompozycja aromatycznych przypraw
Skrzydełka pikantne  coś- tam,coś-tam
Skrzydełka polać marynatą i zostawić by nią przeszły
Skrzydełka pikantne  coś- tam,coś-tam
Skrzydełka wlać z marynatą na patelnię i obrumienic z obu stron
Skrzydełka pikantne  coś- tam,coś-tam
Podlać wodą- dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości