Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Skrzydełka ,,leniwca „2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tym razem zmieniona wersja skrzydełek pieczonych wspólnie z ziemniakami.

Skrzydełka ,,leniwca „2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka ,,leniwca „2

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 kg średnich ziemniaków
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 pełna łyżeczka musztardy chrzanowej ( lub zwykła i odrobina chrzanu)
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 pełna łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki żurawiny do mięs ( konfitura)
  • 2 łyżeczki konfitury z jarzębiny do mięs
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 małe listki laurowe
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka ,,leniwca „2
Umyte skrzydełka przygotować do pieczenia przez pocięcie na części. Marynatę robimy mieszając ze sobą ketchup, olej, musztardę , cukier brązowy, mieloną paprykę, pieprz mielony i 1/2 łyżeczki soli. Pokryć skrzydełka 3/4 marynaty i dobrze wymieszać ze skrzydełkami. Resztę marynaty wetrzeć w obrane i umyte ziemniaki. Wsadzić ziemniaki i skrzydełka z cebulą do worków do pieczenia. Do każdego wsadzić kawałek gałązki rozmarynku i wlać po 2 łyżki wody. Piec w nagrzanym do 190 *C piekarniku przez 45minut - 1 godziny. Wyjąć. Przeciąć worki. Wyjąć ziemniaki i skrzydełka. Podałam z mizerią. * Zamiast konfitury z żurawiny czy jarzębiny można użyć suszonej żurawiny namoczonej w kilku łyżkach gorącej wody wymieszanej z konfiturą wiśniową ( kwaskowatą ).
Skrzydełka ,,leniwca „2
Przygotować słodko-pikantną marynatę mieszając ją z olejem
Skrzydełka ,,leniwca „2
Trzy czwarte marynaty wetrzeć w skrzydełka
Skrzydełka ,,leniwca „2
Resztę marynaty wetrzeć w obrane i umyte skrzydełka
Skrzydełka ,,leniwca „2
Skrzydełka i ziemniaki piec na rumiano w rękawach do pieczenia