zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Skrzydełka z kurkami, bobem i kukurydzą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

ostre danie ze skrzydełek z dodatkami podałam z ryżem

Skrzydełka z kurkami, bobem i kukurydzą

Składniki:

Skrzydełka z kurkami, bobem i kukurydzą

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1 szk ugotowanego i obranego bobu
  • 1 szk blanszowanych kurek
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/3 szk posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szk posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • 400 ml wody
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili jalapeno do smaku
  • 6 szt chili peperoncini całe ( suszone )
  • 3 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurkami, bobem i kukurydzą
Skrzydełka umyj, osusz i pokrój w zgięciach. Najcieńsze odłóż np do ugotowania wywaru. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki skrzydełek i podsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smaż. Do podsmażonych skrzydełek wlej wodę, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Następnie dodaj kurki, kukurydzę, bób oraz pietruszkę i szczypiorek i zagotuj. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z odrobiną wody i zagęść sos. Ponownie zagotuj. Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko.