gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Skrzydełka z kurczaka pieczone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Skrzydełka z kurczaka zapiekane na boczku z warzywami: cebulą, papryką i porem podaję jako danie główne obiad.

Skrzydełka z kurczaka pieczone z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka pieczone z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka pieczone z warzywami
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na dnie naczynia układamy pięć plastrów boczku. Cebulę obieramy i drobno kroimy, po czym 3/4 układamy na boczku. Por obieramy, kroimy w półplasterki i 3/4 wykładamy na cebulę. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w paski, po czym wykładamy na por. Na warzywach układamy przyprawione solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka skrzydełka, na które wykładamy resztę cebuli i pora. Następnie całość przykrywamy plastrami boczku. Całość pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
Skrzydełka z kurczaka pieczone z warzywami
Na dnie naczynia układamy pięć plastrów boczku...
Skrzydełka z kurczaka pieczone z warzywami
Na boczku układamy pokrojoną cebulę, paprykę i por.
Skrzydełka z kurczaka pieczone z warzywami
Na wrzywach układamy przyprawione skrzydełka.
Skrzydełka z kurczaka pieczone z warzywami
Skrzydełka posypujemy resztą warzyw i przykrywamy resztą pozostałego boczku.