justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Skrzydełka w miodzie i musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Skrzydełka słodko ostre które moja rodzina uwielbia

Skrzydełka w miodzie i musztardzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka w miodzie i musztardzie

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Pieprz sól paprykę ostra i słodka ,wegete mieszamy i tymi przyprawami nacieramy dokładnie skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka zostawiamy na około 3 godziny (najlepiej na cała noc) aby się zamarynowały. Blachę smarujemy olejem i układamy na niej zamarynowane skrzydełka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. W między czasie przygotowujemy sos. Do kubka dajemy musztardę i miód wszystko dokładnie mieszamy. Gdy skrzydełka są już zarumienione polewamy je przygotowanym sosem i jeszcze na około 15-20 minut wkładamy do piekarnika. Tak przygotowane skrzydełka podajemy ze smażonymi ziemniaczkami. Smacznego !!!
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Skrzydełka marynujemy w przyprawach około 3 godziny
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszcze
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
W kupeczki mieszamy musztardę z miodem
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Tak przygotowanym sosem polewamy skrzydełka