Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sernik z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczny, wilgotny sernik. Wiśnie nadają mu szczególnego charakteru

Sernik z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z wiśniami

 

  • CIASTO KRUCHE::
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 op budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • DODATKOWO:
  • 1/2 kg wiśni bez pestek
  • 1 szklanka cukru drobnego

 

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami
CIASTO KRUCHE.Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misie malaksera i zmiksować. Masło musi być zimne. Można posiekać nożem na stolnicy i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na 2 równe części i zamrozić. MASA SEROWA: Żółtka z jajkiem i cukrem utrzeć do białości. Dodawać partiami zmielony ser, stale ucierając. Na koniec dodać budyń w proszku i stopione przestudzone masło. Ubić pianę z białek dodając stopniowo po łyżce cukru. Wyjąć jedną część ciasta i zetrzeć ją na blaszkę (20x30). Wylać na to masę serową, wyłożyć wiśnie, ubitą pianę z białek i zetrzeć na wierzchu drugą część zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 50 min. Smacznego!
Sernik z wiśniami
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować w malakserze.
Sernik z wiśniami
Do ubitych jajek dodawać stopniowo zmielony ser.
Sernik z wiśniami
Do masy serowej dodajemy przestudzone roztopione masło.
Sernik z wiśniami
Na ser wykladamy wiśnie lekko wciskając je w masę.