Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Sernik z rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zawsze myślałam, że sernik to masa pracy i godziny spędzone w kuchni, a okazało się, że to proste i szybkie ciasto, które bardzo szybko znika z talerza i aż prosi o dokładkę.

Sernik z rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z rodzynkami

 

  • SKŁADNIKI NA MAŁĄ BLASZKĘ
  • 500 g twarogu chudego
  • 130 g cukru
  • 65 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • aromat waniliowy
  • 100 g mieszanki rodzynek ze skórką pomarańczy
  • 50 g herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami

KROK 1

Sernik z rodzynkami
Twaróg najlepiej przemielić dwa lub trzy razy.

Twaróg przemielić przez maszynkę do mięsa i odłożyć na bok.

KROK 2

Sernik z rodzynkami
Białka najlepiej schować na chwilę do lodówki, chociaż nie jest to konieczne.

Żółtka oddzielić od białek.

KROK 3

Sernik z rodzynkami
Żółtka ubijam z cukrem na wysokich obrotach przez 3 minuty.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę.

KROK 4

Sernik z rodzynkami
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do ubitych żółtek dodać łyżkę mąki, masło i zmielony twaróg. Całość dokładnie wymieszać.

KROK 5

Sernik z rodzynkami
Masa serowa w trakcie mieszania.

Białka ubić na sztywną piane i delikatnie połączyć z resztą składników. Pod sam koniec wsypać rodzynki i ostatni raz wymieszać.

KROK 6

Sernik z rodzynkami
Ciasto przed upieczeniem.

Na dno foremki ułożyć pokruszone herbatniki i wylać na nie całą masę serową. Sernik piec około 50minut w 180°C.

KROK 7

Sernik z rodzynkami
gotowy do podania sernik z cukrem pudrem.

Po upływie 50minut wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki do całkowitego wystygnięcia (ta część jest najtrudniejsza, bo sernik już krzyczy- ZJEDZ MNIE). Ostudzony sernik opcjonalnie posypać cukrem pudrem i jeść- byle nie cały na raz. Smacznego :)


Tagi:

ciasto sernik